Barn med radio

Skal vi hjælpe vores børn med at skrue ned for musikken?

zz11

Som forældre er der ikke noget vi hellere vil, end at passe på vores børn og deres helbred. Faktisk er de fleste af os villige til at være, hvad børnene vil kalde onde forældre, så længe det er for børnenes bedste. En ting, som de fleste forældre på et eller andet tidspunkt døjer med, er når lydniveauet på børne- eller teenageværelset bliver for højt. Er det ok, at bede børnene om at skrue ned for fjernsynet, computeren eller den efterhånden ildesete rockmusik, der har plaget dig i uger, hvis ikke måneder? Svaret er et stort, rungende JA, hvis du vil passe på dine børns helbred.

Børn spiller computer

Lydniveauet bliver hurtigt alt for højt

Vi ved alle sammen, at man skal være forberedt på et noget forhøjet lydniveau, når der er børn i huset. At de pludrer konstant, kan vi leve med, men de høje skrig og hvin og råben fra den ene ende af huset til den anden, kan hurtigt blive alt for meget for selv den bedste, mest tålmodige forældre. På mærkværdig hvis er det som om børnene, når de endelig lærer at dæmpe sit eget lydniveau, samtidig finder ud af at sætte diverse maskiner til at lave tilsvarende og nu konstant larm for dem. 

Lydniveau måler vi i decibel. En almindelig samtale ligger på omkring 60 decibel, når ingen parter er nødsaget til at hæve stemmen. Det er et niveau, som vi nemt kan holde til i længere perioder, uden at overbelaste hørelsen. Grænsen rammer vi et sted mellem 80 og 85 decibel. Her kan de være direkte skadeligt for vores hørelse, hvis vi udsættes for støj i forlængede intervaller. Selv om det måske lyder som et stort spring, er der faktisk ikke så langt imellem. En enkelt eller to ekstra lydkilder i hjemmet, kan trækket niveauet voldsomt op og vi hæver automatisk stemmen for at overdøve. Musik i baggrunden, et tv der kører for fulde skrald, eller børnenes computerspil er de store syndere. 

Hjælp dine børn med at passe på hørelsen, ved at lære dem gode vaner fra starten af og find på andre, sjove og mindre støjende ting, du kan lave med dine børn indimellem, så de kan få pauser fra larmen. Få f.eks. gode og nye ideer på denne norske side

Pige hører musik

Pas på dine og dine børns ører!

Men er det ikke ok at høre musik højt inde på værelset, eller fordybe sig i en god tegnefilm eller et spil i et par timer? Jo bevares, men skru ned, og sørg for at dit barn ikke sidder for tæt på støjkilden. Reducer antallet af samtidige støjkilder, og lær dit barn at man ikke hører musik med ørerne, men med hjernen. Musik bliver ikke bedre af at man skruer op på tinnitus-inducerende niveauer. I stedet skal man lære at nyde musik uden at være nødt til at blokere alt andet. Undersøgelser viser nemlig, at flere og flere teenagere lider af nedsat hørelse, blandt andet fordi de skruer alt for højt op for musikken, der i dag, med høretelefoner, sendes direkte ind i øret!

Hjælp dine børn, før det er for sent!

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *