Kvinde med bøger

Råd til at undgå udbrændthed

zz11

Mange mennesker føler sig i dag udkørte eller udbrændte. Hverdagen er fyldt op med så mange gøremål, at nogle til sidst knækker, og må se sig slået af dagligdagens trummerum. Et travlt arbejdsliv og derudover familie, hus, have, venner og fritidsinteresser fylder i hverdagen, og er med til at gøre at den kan føles uoverskuelig.

Heldigvis er der en vej ud, hvis man begynder at føle sig udkørt og udbrændt før det er for sent. Læs her nogle gode råd til hvordan du kan gøre din hverdag mere overskuelig, og på den måde undgå at komme derud, hvor du ikke længere kan bunde. 

Udbrændt dame

Prioritér din tid, energi og overskud

Ofte føler mange sig udbrændte eller udkørte, fordi de har for mange ting i deres liv på en gang. Det er svært at skulle jonglere rundt med karriere, familieforpligtelser, bolig m.m. Med en hverdag som består af mange ting, der kræver overskud, er der ikke noget at sige til, at det hele godt kan ramle sammen hvis det bliver for meget.

Hvordan undgår man så at det når dertil? En af de bedste og mest effektive måder hvorpå man kan passe på sig selv og undgå udbrændthed er ved at sørge for at prioritere sin tid, sin energi og sit overskud. Alle mennesker har en grænse for hvor meget de kan kapere, og for at undgå at overskride den grænse, er man nødt til at prioritere hvad der er vigtigst. 

Når der ikke er tid, energi og overskud nok til det hele uden det fører til udbrændthed, er man nødt til at vælge hvilke ting man vil bevare i sit liv, og hvilke man må skære fra. Valgene kan være svære, men det kan være nødvendigt at tage dem. 

Det er okay at sige nej

En årsag til at mange mennesker tager så stort et pres på deres skuldre, at de ender med at blive udbrændte, er fordi de ikke bryder sig om at sige nej. Det er heller ikke sjovt at skulle sige nej til de ting, som man bliver spurgt om. Nødvendigheden af at sige nej er dog stor, hvis man vil undgå at presse sig selv mere end man kan klare. Det kan nogle gange bare godt blive nødvendigt at tage solbrillerne på når man bevæger sig ud, så man kan undgå kontakt med dem, som man plejer at sige ja til.

Selvom det er okay at sige nej, kan det stadig være svært at få det sagt. Det kræver tid at lære at sige nej, og det er også helt okay. Det er en proces – og du skal nok også nå i mål!

Fortvivlet mand

Brug dine ressourcer på det, som bygger dig op

Er man der, hvor man begynder at føle sig udkørt eller udbrændt, er det vigtigt at man det samme tager nogle skridt for at komme ud af den situation. Man må i stedet bruge sine ressourcer på de ting, som bygger en op. Måske bliver det nødvendigt at ’outsource’ nogle ting ligesom en virksomhed gør, når den for eksempel får lavet sin SEO-optimering af professionelle, som ved, hvad de laver.

Måske du kan ’outsource’ daglige opgaver så som madlavning eller rengøring? Det vigtigste er blot at du får mere tid og energi til at gøre de ting, som er med til at bygge dig op, så du kan slippe ud af kløerne på udbrændtheden.

Skriv en kommentar

Din e-mailadresse vil ikke blive publiceret. Krævede felter er markeret med *